5 тайни на Баба Марта

Традицията повелява на 1 март да носим мартеници. Но какво се крие зад символиката на двата преплетени конеца и защо те остават характерен белег на българска традиция? Разберете няколко интересни поверия, свързани с празника и се усмихнете.

  1. Мартеничките умилостивяват Баба Марта.

Баба Марта била винаги сърдита и кисела, защото братята ѝ Голям Сечко (месец януари) и Малък Сечко (месец февруари) всяка година изпивали виното и не оставяли нищичко за нея. Но щом видела мартеници, се развеселявала и веднага се показвало слънце.

  1. Традицията за закичване с мартеници се свързва и с легенда за хан Аспарух.

Докато обикалял далечните Тибетски планини, ханът тъгувал за дома и близките си. Споделил болката си с лястовица, която кацнала на рамото му. Птицата отлетяла и разказала на Калина за мъката на брат ѝ по семейството, а девойката от своя страна пратила по лястовичката зелени треви, усукани с вълнено влакно. Когато видял птицата и дара от близките си, Аспарух бил толкова щастлив, че накичил гърдите си с китката и повелил на народа си на 1 март всеки да си връзва пресукан бял и червен конец за здраве и успех.

5 тайни на Баба Марта

  1. Друго вярване определя траките като основоположници на традицията.

Траките винаги слагали мартеници по времето на пролетните мистерии, които отбелязвали края на студа и пробуждането на природата за нов живот. Самият Орфей увивал около лирата си мартеници. За траките преплетеният червен и бял конец символизира безкрая на живота и безсмъртието на човешкия дух.

  1. Не само в България се кичим с мартеници.

Такава традиция съществува и в Румъния (там мартеницата се нарича „марцишор“), както и в Молдова, Албания, Северна Македония и някои райони в Гърция.

Етнолози свързват този обичай с езически култове към плодородието, изключително силно разпространени от дълбока древност на Балканския полуостров. В Гърция традицията повелява да се връзва вълнен преплетен конец на дясната ръка и на левия крак.

  1. Мартениците имат различни имена.

Интересни са и разнообразните наименования на мартеницата в различните части на България. В Благоевградско и Добричко я наричат просто „Марта“, в Централна Северна България – „гадалушка“, а в Северозападна България често я назовават „китица“ или „мартинка“.

Източник: bulgarkamagazine.com

Целият екип на V-Gas ви пожелава весел 1 март! Бъдете здрави и обичани!