ARGUS: Европейската индустрия преоткрива възможностите на пропан-бутана

Все повече европейски компании искат да се възползват от предимствата на пропан-бутана (LPG), смятат анализатори

Запознаваме ви с основни акценти от материал, публикуван на 1 август тази година от Argus – международна независима медийна организация, предоставяща информация за глобалните енергийни пазари. 

ARGUS: Европейската индустрия преоткрива възможностите на пропан-бутана

Миналата зима множество индустриални потребители на енергия се насочиха към пропан-бутана като алтернативен източник на гориво заради опасения относно сигурността на доставките и скока на цените на природния газ. Въпреки, че вече се наблюдава известно успокояване на бранша относно източниците на природен газ, все повече европейски компании възвръщат доверието си в предимствата на LPG за промишлени цели. Анализаторите прогнозират, че това доверие ще продължава да расте.

Бизнесите, които замениха природния газ с пропан-бутана и продължават да използват LPG, виждат дългосрочни ползи от употребата на горивото. Промишленото търсене на пропан-бутан в Германия през 2022 г. е нараснало с почти 30% спрямо предходната година, според националната LPG асоциация DVFG.

Директорът на немския производител на LPG оборудване Flussiggas-Anlagen, Александър Шнайдер отбелязва, че се наблюдава и рязък ръст на поръчките за системи за смесване на пропан-въздух, които позволяват на потребителите напълно или частично да заменят природния газ.

Новите клиенти на пропан-бутан в Европа идват от разнообразни сектори – от фирми за напитки, производители на стъкло и хигиенни продукти, до металургични заводи. Полската компания Luzyce например съобщава, че инвестицията им през декември за замяна на природния газ с пропан-бутан се е възвърнала само за три месеца.

Друга полска фирма ITGAS Inter Tech Gas, която е специализирана в промишлени инсталации, посочва, че само пропан-бутанът или синтетичният природен газ „предлагат автоматично превключване от природен газ към алтернативен източник без никакви промени в газовите горелки“.

Два от заводите на германския производител на хигиенни продукти Hartmann-Rico преминаха към LPG преди края на първото тримесечие, а третият е в готовност за прехвърляне към екологичното гориво от месец юни. „Диверсификацията има етични и икономически причини“, споделя членът на борда на директорите на Hartmann-Rico Павел Фукс. „Искахме да се отървем от зависимостта си от руския газ и в същото време да осигурим стабилен източник на топлина за нашите централи”.

От Argus прогнозират, че инвестицията на компаниите, преминали към пропан-бутан, ще се възвърне най-късно през предстоящия зимен сезон.

Прочетете пълния анализ тук.