От БПГА прогнозират, че цените на горивата ще се движат около сегашните си нива

Публикуваме акценти от интервю на председателя на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев, свързано с промените в цените на алтернативните горива.

Източник: БНР

От Българската петролна и газова асоциация (БПГА) прогнозират, че цените на горивата ще се движат около сегашните си нива, въпреки поскъпването на петрола от последните дни.
От БПГА прогнозират, че цените на горивата ще се движат около сегашните си нива
 
„Тази година международните цени на петрола и на дериватите, на готовите продукти, имат много странно поведение. Те изтърваха летния пик, даже поевтиняваха през лятото. Септември месец стояха латентни, дори по време на инвазията по рафинерията в Саудитска Арабия бяха епизодично качени в рамките на часове и след това се успокоиха. Към края на годината лидерите на ОПЕК се стараят да си възстановят нивата в рамките на 64-65 долара за барел“, коментира пред „Хоризонт“ председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.
 
Тенденцията за все по-голямо ограничаване на фосилните горива може да доведе до ценови колебания, но не в посока нагоре, а надолу, допълни той.
 
„Но преминем ли в алтернативна форма на зареждане на автомобилите – синтетични горива, синтетични газове, синтетични дизелови горива, произведени от слама или от люцерна, то неминуемо цените ще бъдат драстично различни“, подчерта Терзиев. Той цитира изследване, според което синтетичният дизел, или green дизелът, произведен от съвсем различни от фосилните основи, ще струва около 2 евро за литър, без акциз и без ДДС.
 
„Не подготвям никого за този сценарий, но, спирайки атомни централи, спирайки въглищни централи, ограничавайки фосилните горива, трябва да ни е дебел джобът“, изтъкна Живодар Терзиев. Той се опасява, че „отново ще бъдем неподготвени“, защото сценарии има, но Европа избързва като една „нетърпелива майка към природата“.
 
„Технологиите не са разработени и енергоемкостта за тези технологии, и между тях замърсяването, работейки по тези технологии, изчислени към околната среда и замърсяването на изкопаемите енергийни богатства, не могат да бъдат оценени 1:1 или адекватно“, смята Терзиев.

Цялото интервю на Юлияна Корнажева с Живодар Терзиев в предаването “Хоризонт до обед“, в което говори и за пропан-бутановите бутилки, можете да чуете тук

Снимка: БГНЕС