Съвети за барбекю на газ

Основни препоръка за безопасност

Запознайте се с инструкциите за безопасност на закупения от Вас грил. Поискайте тези инструкции от вашия доставчик. Те се намират в книжката-manual. Използвайте грила единствено по указания от производителя начин. Запознайте се с Инструкциите за безопасна работа с газова бутилка, които можете да получите  от доставчика на ВВГ. Прочете термосвиваемото фолио върху вентила и използвайте газовата бутилка по указания начин!

С наближаването на пролетта и хубавото време отново се замисляме за възможностите да прекараме повече време сред природата – без значение дали на пикник в гората или просто в двора на вилата. И разбира се, барбекюто отново идва на мода като един от най-предпочитаните начини да споделим хубавото време с приятели.

Съвети за барбекю на газ

Готвенето навън в хубава компания, ароматът на добре изпечено месо, чистият въздух и спокойствието – едва ли мнозина биха се отказали да прекарат уикенда си по подобен начин. А пропан – бутанът вече отдавна се е наложил като една от най-подходящите, икономични, екологични и безопасни алтернативи сред феновете на барбекюто.

Ако и вие сте избрали този ефективен и природо – съобразен източник на енергия, по-долу ще откриете някои важни неща, които е добре да знаете, когато използвате грил за барбекю на газ.

Как работи?

В основата си газовият грил за барбекю работи изключително просто. Най-напред дюзите създават топлина, Над тях се намира система, която разпръсква тази топлината равномерно, а над нея на свой ред е решетката за готвене, която най-често привлича вниманието на цялата компания.

Какво трябва да знаем при избора на барбекю?

Гриловете за барбекю са разнообразни в зависимост от своята големина, функции и цена. Затова е от важно значение първо да планираме добре, от какво имаме нужда. Това означава кога и къде ще използвате газовото барбекю, колко често, колко хора ще каните, ще имате ли нужда да го транспортирате или просто си търсите компактен модел за двора пред къщата.

Дюзите

Добрите грилове за барбекю обикновено имат две или повече различни дюзи, което позволява много по-добър контрол върху топлината. По-ниско бюджетните модели са с по една дюза, най-често във формата на H. При тях обаче топлината не може да се контролира по същия начин и могат да доведат до топли и студени зони по повърхността за готвене.

Температурен контрол

Повечето преносими модели имат само една опция за температурен контрол поради своите размери. Ако сте си избрали грил, който разполага с две дюзи, най-добре си потърсете такъв с две опции за температурен контрол.

Стабилност на конструкцията

Качественият грил за барбекю е солиден и здрав. Той не мърда лесно и няма опасност да падне. Колелата му трябва да се движат свободно. Изборът на оптимална големина на скарата за готвене също е от значение и зависи от това какво количество храна ще готвите, дали ще транспортирате барбекюто на далечно разстояние, както и от цената. По-дебелата и тежка решетка за готвене ще издържи по-дълго и ще разпространява и задържа топлината по-добре. Най-добрите скари са направени от излято желязо, неръждаема стомана или алуминий с порцеланово покритие.

Сглобяване

Когато си купувате барбекю, вие едва ли имате намерение да губите много време със сглобяването и още по-малко – да завършвате ново образование по сглобяване на грил. Затова и за повечето водещи компании в бранша лесното и бързо сглобяване е приоритет. Те се стремят да намалят колкото е възможно броя на елементите и да улеснят работата с тях. Добре е още преди покупката да се поинтересувате как се сглобява избраният от вас модел.

Поддръжка

Добрият грил трябва да е лесен за почистване и поддръжка, да има дълъг живот, както и да се намират лесно резервни части за него, чрез добре развита дилърска мрежа. Качествените модели се включват без особени усилия, позволяват лесен контрол на топлината, а дръжките им остават студени.

Аксесоари за безопасност

Грилът е място, което с топлината и аромата на храната привлича всички и затова е особено важно да се осигури безопасност за най-малките лакомници! Доставчиците предлагат предпазни пана , прибори и др. приспособления. Добре е да се осигури добра защитна зона около съоръжението като не се допускат игри в близост както и да се разполага с изправен пожарогасител! Грила не може да бъде оставен без надзор ! Вентила на газовата бутилка трябва да бъде поставен в затворено положение след ползването! Газовата бутилка трябва да се съхранява далеч от деца!