5 идеи за пролетни приключения в България

С настъпването на астрономическата пролет търсим спокойствие, заслужена почивка и слънчево настроение. Ето няколко идеи къде да ги намерим.

Село Лещен – Западни Родопи

Живописното село се намира на около 15 км от Гоце Делчев и на 8 км от Гърмен като от него се разкрива панорамна гледка към Пирин, която е особено красива през пролетта. Разхождайки се по тесните улички в селото, ще бъдете впечатлени от автентичния вид на старите къща, съхраняващи духа на времето от епохата на Възраждането.

5 идеи за пролетни приключения в БългарияСнимка: peika.bg

Водопад Скакавица – Рила

Водопад Скакавица е разположен в резервата „Скакавица“ на територията на Национален парк „Рила“. Той е най-високият водопад в Рила с височината на воден пад от 70 м и сред най-високо разположените в България – на 1750 м н. в. Пътеката до водопада е обградена от вековните гори от бяла мура и минава през хижа „Скакавица“, която е първата изградена хижа в страната.

5 идеи за пролетни приключения в БългарияСнимка: waterfallsbg.info

Видин – Северозападна България

Във Видин е разположен единственият напълно запазен средновековният замък в страната – Баба Вида. Строежът му започва още през Х век. Мястото съхранява легендата за Вида, която е била най-голямата дъщеря на заможен български болярин. Заради неуспешните бракове на сестрите си, Вида отхвърляла всички предложения за женитба и изградила замъка като останала в него през целия си живот. Посетителите могат да се насладят на гледка към Дунав от кулите, която е особено красива през пролетта.


5 идеи за пролетни приключения в България
Снимка: peika.bg

Язовир Студена – Западна България

Язовир Студена се намира в западната част на Витоша, на територията на Област Перник. Изграден е на река Струма в периода 1953-1955 г. Тъй като язовир Студена е вододайна зона, пикниците, риболовът и къпането са забранени. Но пък посещението на мястото през пролетта радва окото с пробуждащата се природа и величествена гледка към планината, отразяваща се в язовира.

5 идеи за пролетни приключения в България 

Екопътека „Поглед към девет планини” – Рудина планина

Екопътеката се намира на територията на Рудина планина (Пернишка област). Топлото, но не горещо време, я прави чудесна дестинация за осъществяване на живописен маршрут, състоящ се в изкачването на връх Сирищнишка рудина (1172 метра), от който се отваря неповторима богата панорама към девет български планини. Дължината на пътеката е 3 км в посока и се изминава за около 2 часа.

5 идеи за пролетни приключения в България

Избрахте ли дестинацията, която най-силно ви привлича? Ако сте се запътили натам със своя кемпер, не забравяйте да се подсигурите с надеждните ни пропанови бутилки.