Хайде на барбекю с децата!

Какво трябва да покажем на малките, за да ни помагат и да могат да се забавляват безопасно, докато приготвяме BBQ?

Приготвянето на барбекю с децата може не само да стимулира тяхното въображение, да ги научи на нови неща и добри хранителни навици, но и да ви улесни. Възползвайте се от тази възможност, за да се забавлявате и да прекарате незабравими моменти с цялото семейство.

Притеснявате се за безопасността на  децата? Учейки ги да следват няколко лесни правила, ще си осигурите спокойствие около барбекюто, а може би и ще запалите любопитството им към приготвянето на вкусни ястия.

Безопасността на първо място

Преди всичко покажете и ясно обяснете на децата действията си при запалване на барбекюто. Това ще е по-лесно, ако използвате BBQ на пропан-бутан. Уверете се, че детето ви е достатъчно високо, за да достигне барбекюто и да може да борави с инструментите за готвене лесно. Така шансовете да се опари са значително по-малки.

Важно е малките да знаят къде е горещата част на барбекюто и да се пазят от тях.

Основни съвети за хигиена и правилна поддръжка

Учете децата си винаги да мият ръцете си преди да започнат да готвят, след това и преди да хапват. Важно е и да използвате различни чинии за сготвеното и суровото месо.

След като всички сте похапнали, още докато скарата още е топла, покажете на децата как почиствате барбекюто. Страхотно е да имате BBQ, но и то изисква грижи и поддръжка, за да ви служи дълго.

Хайде на барбекю с децата!

Правилно използване на приборите за BBQ

Винаги използвайте прибори за барбекю с дълги дръжки, за да сте на по-голямо разстояние от топлината. Научете децата да използват шпатула и да носят престилка. Ще им е интересно и ако използвайте часовник за готвене.

Избиране на място

Важно е да изберете подходящо място за разполагането на барбекюто. То трябва да е отдалечен поне на 3 метра от сгради и огради. Грилът не трябва да е в близост до ниско висящи клони. Ако имате пожарогасител, научете и децата да го използват.

Помощта на децата

Децата могат да помогнат много при приготвянето на барбекю. В зависимост от възрастта им, изберете най-подходящото занимание за тях. Например:

  • белене и рязане на зеленчуци;
  • приготвяне на масата, подаване на салфетки и прибори;
  • подреждане/аранжиране на храната;
  • приготвяне на салата, хамбургери и т.н.;
  • поставяне и обръщане на храната върху грила;
  • сервиране.

Това са само няколко идеи за приготвяне на BBQ заедно, а със сигурност самите вие ще откриете спонтанно още много интересни съвместни занимания.

Ако се чудите пък какво е подходящо да сготвите с малките на BBQ, разгледайте рецепти за хот дог, печени зеленчуци, пица на грил, пилешки такос и др.

Бутилките с газ пропан-бутан са един от най-добрите, бързи, чисти и удобни начини за приготвяне на барбекю, а вкусът на храната е неповторим. Поръчайте от V-Gas на тел.: 0700 20204.

Хайде на барбекю с децата!