Как да почистим лесно барбекюто на газ?

Вече сме Ви запознавали със съвети за избор на барбекю на газ и безопасната му употреба, както и с няколко хитри трика при приготвянето на месо с него. Възползвайте се от последните топли дни, за да сготвите нещо на открито и разберете как най-лесно и качествено можете да почистите своето барбекю на газ, за да е готово за новия сезон. И запомнете – никога не използвайте при почистването силни химикали, препарати за почистване под високо налягане и препарати за лъскане на фурни.

Как да почистим лесно барбекюто на газ?

  1. Загрейте напълно барбекюто всеки път преди да го изключите. Това го почиства и дезинфекцира.
  2. Преди да започнете почистването се уверете, че барбекюто е изключено и пропановата бутилка вече не е свързана с него.
  3. Не се бавете, а почистете барбекюто, докато е още топло (не горещо!) – много по-лесно ще изчеткате останала храна и мръсотия.
  4. Извадете скарите за готвене и ги накиснете в топла, сапунена вода. Измийте с мека четка от двете страни.
  5. Извадете частите на изпарителната система и ги почистете.
  6. Старателно почистете с шпатула и телена четка вътрешността на барбекюто.
  7. Изстържете нагара по дъното и стените на фурната отвътре с предната част на четката (като шпакла).
  8. Почистете или подменете съда, в която се събира мазнината.
  9. Сложете всичко обратно и запалете барбекюто на висока температура. Оставете за около 10-15 минути или докато от барбекюто почти престане да излиза пушек.
  10. Изгасете барбекюто, премахнете пропановата бутилка, изчакайте малко да изстине и нанесете олио за готвене върху решетките и котлоните.

Готово! Вече можете да покриете барбекюто си и да знаете, че ще разчитате на него, когато отново стане топло, защото изглежда като ново!

Разберете повече за различните продукти, които предлагаме тук.