На какво мирише пропан-бутанът?

Знаете ли, че пропан-бутанът няма мирис, но към него се добавя ароматизатор – етилмеркаптан, така че евентуални течове могат да бъдат усетени лесно?

Отличителната миризма на пропан-бутан, която хората свързват с него, всъщност се добавя като предпазна мярка. Етилмеркаптантът е ароматизатор, добавян към пропан-бутана и природния газ, за да придобият отличителен аромат. Процесът и точното количество на добавяне на ароматизатора се следят стриктно.

Добавянето на етилмеркаптан в LPG е и причината, поради която бутилките с пропан-бутан миришат по-силно, когато са почти празни. Ароматизаторът е по-малко летлив от пропана, в който е разтворен. Ето защо с изпразването на бутилката, миризмата на етилмеркаптан се усеща по-силно.

Повечето хора описват миризмата на етилмеркаптан като чесън, развалени яйца или зеле. Други не могат да усетят мириса и разчитат на електронни сензори за установяване на изтичане на газ.

Интересен факт е, че мухите харесват миризмата на етилмеркаптан. Затова ако забележите, че кръжат около бутилки с LPG или уреди, които го използват, се уверете, че няма изтичане на газ и цилиндрите са затворени.

Можете да разберете още любопитни факти за LPG като следите редовно блога ни и фейсбук страницата Ви-Газ България ЕАД.

На какво мирише пропан-бутанът?