Какво ни кара да избухваме?

Както знаете, ние от V-Gas, винаги поставяме безопасността на първо място и често ви напомняме правилата за правилна експлоатация на пропан-бутанови бутилки. Този път ще ви дадем няколко по-различни съвети, свързани с поддържане на вътрешна хармония за предотвратяване на поведенчески избухвания.

Независимо от възраст, пол, етническа принадлежност и т.н., всеки излиза извън контрол. Често прикриваме негативните си емоциите, за да не нараним околните. Това води до прекомерно натрупване на напрежение и неудържимо емоционално избухване. Но какво ни кара да се поддадем на гнева в точно определен момент? Каква е същинската причина, за да избухваме и до какво водят действията ни?

Специалистите посочват най-честите причини, поради които ни „пада пердето“.

  • Чувство на неудовлетвореност – често проявяващо се в забързаното ни ежедневие; губим контрол в ситуации, независещи от личните ни усилия, което ни изкарва извън кондиция.
  • Страх, безпомощност – гневът в този случай е проява на защитна реакция, създавайки илюзията, че изглеждаме силни и уравновесени.
  • Болка, разочарование от миналото – асоциациите с минали неприятни събития се отразяват негативно, дори и на подсъзнателно ниво, и бързо отключват отрицателни емоции.
  • Изтощение – при стрес, липса на сън, емоционални и физически натоварвания се чувстваме изморени и по-лесно се поддаваме на раздразнения.
  • Манипулация – подсъзнателно или съзнателно използваме избухването пред останалите като манипулационен инструмент за придобиване на контрол в дадена ситуация.

Какво ни кара да избухваме?

Как можем да предотвратим изблиците на гняв?

Контролирането на емоциите трябва да е балансирано, за да не доведе до сериозни емоционални сривове. Необходимо е да изследваме усещанията си, за да постигнем вътрешна хармония.

Позитивни практики в тази посока са:

  • Творчеството – творческите занимания като рисуване, писание, пеене и т.н., доказано имат терапевтичен ефект, снемайки натрупаното напрежение.
  • Спорт – физическите упражненията ни позволяват да освободим напрежението, също така поддържат добрата ни форма и подобряват настроението.
  • Смяхпроменяйте всяка ситуация като гледате на нея с чувство за хумор; пошегувайте се със себе си и проблема си.
  • Споделяне когато споделим вербално проблемите си, ни олеква – „споделената мъка е половин мъка“.
  • Време сред природата колкото повече време прекарвате далеч от забързания град, толкова по-спокойни ще бъдете, а и ще забелязвате лесно стойностните за вас неща.

Ако положите минимални усилия, можете да намерите своята техника за справяне с гнева – средство, с което канализирате стреса. Скоро ще установите, че тя предотвратява емоционалните избухвания и ви сближава с околните.

Какво ни кара да избухваме?