Лазаровден и Цветница – светлите предвестници на Великден

Сигурни сме, че повечето от вас познават светлите обичаи на Лазаровден и Цветница, които се честват събота и неделя преди Великден. Затова се позоваваме на няколко малко известни, но любопитни факти, свързани с тези два красиви пролетни празника.

Знаете ли, че…

  • Лазаровден е християнски празник, но традиционното му отбелязване в България не е свързано с легендата за възкръсналия Лазар, а с езически ритуал. Образът на Лазар в българската народна митология е с брадва, разсичащ дърветата, защото се вярва, че е заповедник на горите и шумаците.
  • Пак според народните вярвания, девойка, която не е лазарувала, ще бъде отвлечена от змей, влюбен в нея.
  • Лазарките пеят различни песни. Когато се събират в една от лазарките за тръгване, изпяват една песен. Тръгвайки по къщите, пеят друга, а вече, спрямо домакина и социалното му положение, избират трета песен от многото варианти.
  • На Цветница лазарките пускат венците си от върбови клони в реката. Венецът, който изпревари другите, дава правото на притежателката си да бъде наречена „кумица“. Тя трябва да дава мъдри съвети на останалите момичета през цялата година и да приготви специален хляб. Този хляб се нарича кукла, а в някои краища на страната се казва кравай или колак.

Лазаровден и Цветница – светлите предвестници на Великден

  • В някои райони на България на Цветница се извършват обреди, свързани с вярването, че на Връбница умрелите излизат от гробовете си и очакват роднините им да им донесат нещо. Рано сутрин жените отиват на гробища с върбови клонки, царевични стъбла, кадилница и вода. Прекадяват и преливат гробовете на своите близки.
  • Според статистически данни от 2019 г. на Цветница празнуващите са 367 093. От тях 282 749 са жените, а 84 344 са мъжете. Росица, Маргарита и Виолета са сред най-разпространените женски имена у нас. 28 998 българки носят името Росица, 25 426 се казват Виолета, а 25 104 се казват Маргарита.

Пожелаваме ви светли и усмихнати празници! А ако имате нужда от доставка на пропан-бутан до вашия дом, не се колебайте да се свържете с нас на национален номер: 0700 20204, от 9 до 17 ч. в делнични дни и от 9 до 12 ч. в събота. Доставките ни в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Шумен, Благоевград, Плевен и Созопол се извършват от понеделник до петък, между 9 и 17 ч.