Промени в ЗАРИДСНПНП

В средата на месец ноември 2019 г. министърът на икономиката Емил Караниколов подписа проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход (или ЗАРИДСНПНП), съобщиха от пресцентъра на министерството.

Отразени са постъпилите бележки в процеса по общественото обсъждане на документа, внесен е вече в Министерския съвет и предстои разглеждането му.

След приемането и обнародването на Закон за изменение и допълнение ще се изготвят и съответните промени в Наредбата за реда и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Промени в ЗАРИДСНПНП
photo: BGNES

От изявления на министър Караниколов стана ясно, че след приемането на този закон държавата няма да спре с мерките с цел да се изсветли сектора на горивата. „Предложението на Министерство на икономиката е при извършване на нарушение от обекти, които са регистрирани по този закон и обекти, които не са регистрирани – така наречените ведомствени, ще се издава забрана, ще има регистър не само на тези обекти, които е позволена тази дейност, но ще се издава забрана за срок от 3 години този обект да извършва тази дейност, тоест независимо, че някой е решил да си прехвърли собствеността, той няма да може да използва този обект за следващите три години за дейността, а именно доставка, складиране и производство на нефт и нефтени продукти. По този начин ще се създаде ефективен контрол“, заяви Емил Караниколов, цитиран от „Фокус Нюз“. Министър Караниколов напомни още, че този закон е бил приет преди година и е предизвикал напрежение в сектора, като след разговори със заинтересованите страни, се е стигнало до съгласие за изменение на определени текстове.

Караниколов посочи, че сред водещите теми на дебат, след изпращането на законопроекта в парламента, ще са изискванията за регистрация на лицата.

„ВИ-ГАЗ БЪЛГАРИЯ“ ЕАД има първа регистрация, съобразно Закона от 28.10.2019 г. Напомняме, че целият ни екип застава зад установяването на ясни и ефективни промени в Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.