V-Gas достигна Tоп 15 в класацията на Капитал 100

Само за година се изкачихме от 23-то до 15-то място в сектор Горива

Класацията на Капитал „К100: Най-големите компании в България 2023“ отчита финансовите резултати за 2022 г. на най-големите компании в България, в над 10 ключови сектори, сред които: енергетика, горива, метали, телекомуникации, търговия, добивна промишленост, транспорт и др.

V-Gas достигна Tоп 15 в класацията на Капитал 100

Графика: Capital.bg

В класацията от миналата година „К100: Най-големите компании в България 2022, V-Gas се подреди на 23-то място, заради отчитане на близо 55% увеличаване на приходите от 2021 г.  Само година по-късно вече заемаме 15-тото престижно място в класацията със стабилно увеличаване на приходите от над 6%.

V-Gas достигна Tоп 15 в класацията на Капитал 100

От 2021 г. насам отбелязваме растеж, който логично ни позиционира сред водещите български компании в сектора. Вече имаме над 25 години история зад гърба си; натрупахме ценен опит и доказахме, че успяваме да отговорим на постоянните предизвикателства на пазара. Вярвам, че ще отчитаме все по-високи резултати, следвайки политиката на ЕС за намаляване на зависимостта от руски енергоизточници благодарение на по-големия брой доставчици, отколкото на природен газ и удобния начин на транспортиране – не по тръби, а чрез кораби, железопътен или автомобилен транспорт. Продължаваме напред и нагоре“, коментира Мая Благоева, Изпълнителен директор на V-Gas.

V-Gas достигна Tоп 15 в класацията на Капитал 100

Данните на НСИ за 2022 г. показват рекорден износ на горива за 1.7 млрд. лв. горива. Според Класацията К100 най-големите 15 компании в сектор Горива са отчели двойно повече приходи на база предходната година, като от 12 млрд. лв. те нарастват на 24 млрд. лв., или скокът е 97%.  Според анализаторите от Капитал в голяма степен ръстът на оборотите се дължи на продажбите на украинския пазар, но и на високата цена на петролните продукти миналата година.

Пълния текст на анализа можете да прочетете тук.