Великолепни кадри от Фестивала на балоните с горещ въздух в Канбера, Австралия

Фестивалът на балоните с горещ въздух (Canberra Balloon Spectacular) е ежегодно събитие, на което балониери от цяла Австралия (и от целия свят) се събират, за да прелетят над Канбера. Тази година събитието се провежда между 9-и и 17-и март и привлича рекорден брой посетители (над 40 000), които се наслаждават на балоновата феерия или летят в някой от 40-е балони, понесени в небето на града.

Как всички тези балони се издигат и управляват? С помощта на пропан-бутан, разбира се! 

Горелката в балона изгаря пропан-бутан, за да нагрява въздуха в купола и когато се достигне необходимата температура, балонът се издига. Пилотът трябва да задейства горелката през определени интервали от време, за да поддържа желаната височина. Контролирането на полета принципно е много лесно: ако искаме да се издигнем, нагряваме въздуха в балона повече, а за да се снижим – го оставяме да изстине. За по-бързо намаляване на височината може да се използва и клапата в горната част на купола, при отварянето на която се изпуска част от топлия въздух.

Насладете се на гледки от фестивала Canberra Balloon Spectacular 2024.

(източник: English.news.cn

Великолепни кадри от Фестивала на балоните с горещ въздух в Канбера, Австралия Великолепни кадри от Фестивала на балоните с горещ въздух в Канбера, Австралия Великолепни кадри от Фестивала на балоните с горещ въздух в Канбера, Австралия Великолепни кадри от Фестивала на балоните с горещ въздух в Канбера, Австралия Великолепни кадри от Фестивала на балоните с горещ въздух в Канбера, Австралия Великолепни кадри от Фестивала на балоните с горещ въздух в Канбера, Австралия

Великолепни кадри от Фестивала на балоните с горещ въздух в Канбера, Австралия