5 странни източника на алтернативна енергия

Знаете, че V-Gas ви предоставя един от най-чистите източници на енергия – пропан-бутан. Той отдавна е доказал преимуществата си, но историята познава множество причудливи идеи за използване на алтернативни източници на гориво. И днес учените продължават с търсенията си на евтини и ефективни начини за набавяне на енергия, като изследват необичайни методи и ресурси.

Ето и едни от най-изумителните сред тях.

5 странни източника на алтернативна енергия

Топлина, излъчвана от тялото

Тялото ви произвежда топлина, която може да отопли огромна постройка с офиси, апартаменти и магазини. Затова шведска компания изготвя план за улавяне на телесната топлина, отделяна от пътници във влакове, които преминават през централната гара на Стокхолм. Обмисля се използване на енергията за затопляне на вода.

Френска компания, осигуряваща социални жилища за настаняване, също ще използва телесната топлина, за да отоплява 17 апартамента в сграда в Париж.

Крематориум в Обединеното кралство пък използва отделените газове при процеса на кремацията, за да отоплява самата сграда.

5 странни източника на алтернативна енергия

Медузи

Медузите, които излъчват светлина имат необикновени качества. Техният блясък се дължи на зелен флуоресцентен протеин (GFP). Екип от технически университет в Гьотеборг, Швеция е провел интересен експеримент с протеина – поставили капка GFP върху алуминиеви електроди и след това ги изложили на ултравиолетова светлина. Протеинът отделил електрони, които можели да се използват за производство на електричество.

Същият протеин е използван за направата на биологична горивна клетка, която произвежда електричество без външен източник на светлина. Тези горивни клетки биха били приложими за малки, нано устройства, които могат да бъдат имплантирани в тялото за диагностициране и лечение на различни заболявания.

5 странни източника на алтернативна енергия

Захар

Поставянето на захар в резервоар може да съсипе напълно двигателя на автомобила. Но учени вярват, че някой ден тя може да бъде използвана за гориво.

Изследователи и химици от американския университет Virginia Tech разработват начин за превръщане на захарта във водород, с надеждата тя да се използва като по-евтино и по-чисто гориво. Учените комбинират растителни захари, вода и 13 мощни ензими в реактор, превръщайки сместа във водород и следят количествата въглероден диоксид.

За съжаление, сигурно ще трябват поне още 10 години проучвания, преди потребителите да могат да използват захарта за гориво. Въпреки това, в краткосрочен план, е вероятно същата технология да се използва за създаване на дълготрайни батерии на захарна основа за лаптопи, мобилни телефони и друга техника.

5 странни източника на алтернативна енергия

Вибрации

Понякога забавленията допринасят и за опазването на околната среда. Клуб в Ротердам, Холандия използва вибрациите на пода, които се отделят, когато посетителите ходят и танцуват, за да се задейства светлинно шоу. Вибрациите се улавят от „пиезоелектрични“ материали, които произвеждат електрическа енергия.

Американската армия също използва пиезоелектрическата технология. Поставят се специални материали във войнишките ботуши, за да могат да могат чрез произведените вибрациите да се зареждат радиостанции и други преносими устройства. Недостатъкът на пиезоелектрическата технология е, че тя изисква сериозни вложения.

5 странни източника на алтернативна енергия

Бактерии

В природата съществуват милиарди бактерии, а като всеки жив организъм, те също могат да оцелеят, дори при ограничени количества храна. Същите бактерии, които ни разболяват, могат да помогнат за опазването на околната среда, като осигурят еко гориво за транспортиране.

Някои бактерии съхраняват енергия под формата на мастни киселини, наподобяващи полиестер. Същата мастна киселина е необходима за производството на биодизелово гориво. И така, изследователите се стремят да модифицират генетично микроорганизмите на бактериите, за да извлекат тези полиестерни киселини.

Източник: Foxnew.com

Докато изследователите умуват върху различни алтернативи за добив на енергия, можете да се доверите на изпитано средство – пропан-бутана. Продължаваме да доставяме продуктите ни и до вашия дом.

Вижте градовете, в които извършваме доставки и телефоните, на които можете да направите заявка тук.