Как да използвате газовия си котлон оптимално

Готвенето на пропан-бутан е по-лесно и по-бързо от това на обикновен електрически котлон. И при него обаче има няколко основни правила, които трябва да спазвате, за да оползотворявате енергията максимално ефективно и икономично. Ето и полезни съвети за използването на вашата газова печка целесъобразно.

Как да използвате газовия си котлон оптимално

Гответе на точната температура. Не е необходимо винаги да „надувате“ печката максимално, за да затоплите нещо. Вместо това, опитайте се да използвате само толкова топлина, колкото е необходимо, за да претоплите или приготвите храната си. Всичко, което надвишава минимално необходимата температура, ще бъде отпадък и съответно ще повиши ненужно консумацията на пропан-бутан.

  • Водата, например, кипи при 100 ° С (212 ° F). След като вече е кипнала, няма да стане по-гореща, ако продължи да стои на включен котлон – просто ще използвате повече пропан-бутан.
  • Когато готвите по рецепта, винаги следвайте инструкциите за температурата. Повечето рецепти определят какво ниво на топлина да използвате (“ниско”, “средно”, “средно високо”, “високо” и т.н.).

Уверете се, че тенджерата или тиганът покрива напълно пламъците. Ако виждате пламъците да излизат извън съда, това означава, че печката е пусната на прекалено висока температура. Намалете я, докато пламъците се ограничат до долната повърхност на съда. В противен случай отделяте ненужно количество допълнителна топлина. Следете и пламъка – той трябва винаги да е син.

Поддържайте горелките на печката си винаги чисти, за да сте сигурни, че работят правилно. За да почистите горелките, първо се уверете, че са изключени и хладни на допир. След това свалете защитните решетки и избършете остатъците от отпадъци с влажна кърпа. Накрая, изтъркайте зоната около горелките със сапунена вода, докато не стане напълно чисти.

Използвайте висококачествени съдове за готвене. Материали като мед и неръждаема стомана са изключително практични, защото спомагат за по-бързо нагряване и разпределяне на енергията равномерно. Също така, чугунът и керамиката спомагат за задържане на топлината по-дълго, което означава, че няма да се налага да оставяте печката включена, за да запазите готовите ястия топли.

Пригответе всичко необходимо за готвенето предварително. Преди да включите печката, уверете се, че всичко е нарязано, обелено, размразено, овкусено, мариновано и т.н. По този начин няма да използвате допълнително пропан-бутан, докато приключвате подготовката на други приготовления.

Още полезни съвети можете да намерите на WikiHow, а изпитаните рецепти за вкусни ястия на газов котлон от V-Gas са тук.