5 не толкова популярни зимни дестинации в България

Ограниченията, които настоящата обстановка поставя върху пътуванията в чужбина, карат все повече българи, любители на зимните спортове, да търсят подходящ „терен“ за практикуване на обичаните занимания в страната. И докато популярни курорти като Банско, Пампорово и Боровец, са пълни с туристи, то в България съществуват и други алтернативи за скиори и сноубордисти.

Специално за вас отсяхме няколко от тях.

Цигов чарк

5 не толкова популярни зимни дестинации в България

Ски писта „Цигов чарк“. Източник: Съюз на българските скиори и сноубордисти

В непосредствена близост до Цигов чарк, освен язовир Батак, се намира ски писта с дължина 1.2 км, подходяща, както за начинаещи, така и за утвърдили се скиори и сноубордисти. Влекът е от две части като долната част е с доста равен наклон за начинаещи скиори. Горната част може да се ползва от по-напреднали.

Курортът разполага и с 20 километрово трасе за ски бягане. В близост може да се насладите и на красивите гледки, както и да ловите риба в замръзнали води.

Узана

5 не толкова популярни зимни дестинации в България

Ски зона „Емар“. Източник: skizonaemar.com

Местността Узана е разположена в подножието на връх Исполин (1524 м), в сърцето на Централен Балкан. Тя е най-широката билна поляна и името ѝ идва от турската дума „узун“, която означава широк, обширен.

Пистите на Узана не са на нивото на тези в Боровец например, но въпреки това всеки може да намери нещо интересно. Общата им дължина е 3 километра, разделени в 8 писти на средна надморска височина 1300-1400 метра. Достъпът до тях е лесен – достигат се по асфалтов път и са подходящи, както за начинаещи, така и за по-напреднали сноубордисти и скиори.

Предела

5 не толкова популярни зимни дестинации в България

Ски писта „Кулиното“. Източник: destinationrazlog.com

Местността „Предел“ се намира в Пирин, на 15 км от Банско, на 12 км от Разлог и на 40 км от Благоевград. На територията на курорта са локализирани десетки почивни станции, които предлагат повече от хиляда спални места.

На разстояние 1,7 км от Предела се намира ски писта „Кулиното“ с дължина 1 500 м, на която е монтиран ски влек тип „Помагалски“. До самата писта има асфалтиран път. Там всяка зима се организират и курсове за скиори, на които всеки може да се запише.

Чумерна

5 не толкова популярни зимни дестинации в България

Ски писта „Чумерна“. Източник: bestplacesinbulgaria.com

Курортът се намира на билото на Стара планина под връх Чумерна (1536 м). Представлява 6 тристайни къщи с капацитет 42 места. Околностите предлагат добри възможности за ски туризъм, сноуборд, ски бягане и ски ориентиране. Има изградена ски писта с паничков влек. До пистата се достига по асфалтово шосе и има обособен паркинг.

Хижа „Чумерна“ е част от Европейския туристически маршрут № 3, започващ от Атлантическия океан и завършващ при нос Емине.

Говедарци

5 не толкова популярни зимни дестинации в България

Ски писта „Говедарци“. Източник: sportuvai.bg

Курортът „Говедарци“ се намира в северозападната част на Рила, на 73 км от София, край р. Черни Искър и е разположен на 1200 м надморска височина.

На около 2 км от селото в подножието на връх Малък Мечит (2535 м) е изградена ски писта с дължина 1.5 км до хижа Мечит. Пистата се обслужва от ски влек тип „Помагалски“ с дължина 1300 м и детски влек с дължина 250 м. Долината на река Лакатица през зимата се превръща в естествена писта за ски бягане. До пистата има чайна и ски гардероб.

Каквато и зимна дестинация да изберете, използвайте екологично LPG гориво, за да я достигнете. А за всички планинари предлагаме и практично решение за подгряване на храна и напитки – компактен комплект от туристическо котлонче и газова бутилчица V-Gas Mini.