5 правила за къмпингуване в диви местности

Усещаме, че „дивото зове“ особено силно, когато е топло и ако предпочитаме да пътуваме с кемпер. За да може да се насладите максимално на почивката си сред дивата природа, ви съветваме да следвате няколко основни правила, които ще ви подсигурят при престой около местности, в които човешки крак рядко стъпва…

5 правила за къмпингуване в диви местности

  1. Планирайте предварително пътя и престоя си

В няколко материала ви дадохме практични насоки за предварителната подготовка на пътешествие с кемпер и за нещата, които не трябва да забравяте преди да поемете на път.

При къмпингуване в диви местности е от особена важност и да разгледайте топографската карта на района и да отбележете удобните места за престой, които са равни и в близост до водоизточник.

  1. Изберете най-подходящото място за паркиране на кемпера и/или опъване на палатка

То трябва да е в близост до водоизточник, но в никакъв случай не паркирайте кемпера си и не опъвайте палатка на по-малко от 100 метра от река, езеро или друг водоем.

Не паркирайте на опасно място под наклон и не разполагайте палатката си на места по-ниски от околните, защото при дъжд, водата ще се събира именно там.

  1. Подгответе лагера си преди да се е стъмнило

Установете се на избраното от вас място и подгответе кемпера и палатките до 1-2 часа преди да се стъмни. Имайте предвид, че избирането на точното място, подготовката на мястото за спане, приготвянето на храна и миенето на съдове е по-неприятно вечер, отколкото през деня.

  1. Пазете се от сухи дървета и клони

 Падащите дървета и клони могат да бъдат сериозна опасност за живота и здравето ви. Затова е необходимо да се уверите, че сте разположили лагера си достатъчно далече от изсъхнали дървета и големи сухи клони. Бъдете особено внимателни пролетно време, защото след снега през зимата обикновено има много начупени клони, които могат да навредят дори на кемпера ви. 

  1. Спазвайте правилата на района, в който се намирате и пазете природата

Предварителната ви подготовка включва и запознаване с правилата и забраните за избраното място – защитена територия, парк, Натура 2000 зона и т.н. Дори територията да не е защитена, вие сте длъжни да опазвате природата, да не замърсявате и да не застрашавате мястото, да не предизвиквате пожар, лавина и др.

Опитайте се да не лагерувате върху крехка растителност, редки видове или цветя в екологично чувствителни райони, особено такива с много кратко лято, например високите части на планините. Ако повредите растенията, те няма да могат оцелеят през студените месеци.

По мотиви от: Camping.bg

Екипът ни ще ви даде и още един бонус съвет: при излети сред дивата природа задължително взимайте със себе си V-Gas Mini – нашето удобно решение за бързо подгряване на течности и храна, където и да сте. Разберете повече за него тук.

5 правила за къмпингуване в диви местности