LPG, автогаз, ВВГ… Познавате ли всички имена на пропан-бутана?

Шекспир пише, че както и да наричаме розата, тя ще продължава да ухае прекрасно. Е, пропан-бутанът може да няма миризма, но със сигурност има много имена. Ето и някои от тях.

LPG, автогаз, ВВГ… Познавате ли всички имена на пропан-бутана?

  1. LPG (Liquefied petroleum gas) на английски език, ВВГ (Втечнен въглеводороден газ) – на български език

Съкращенията се използват за удобство, защото пълните наименования са трудни за повтаряне и произнасяне. Във Франция и Италия LPG е известен като GPL. Разликата идва от словореда в двете страни, съответно „gaz de petrole liquefie“ и „gas di petrolio liquefatto“.

  1. LPG газ

В разговорния език често се използва и словосъчетанието LPG газ, въпреки че газ присъства в самото съкращение LPG. Не се чудете, ако срещнете израза LPG Gas на английски или просто LPG газ на български – и в двата случая става въпрос за пропан-бутан.:)

  1. Пропан/Бутан

В някои държави, например САЩ, обикновено използват само наименованието пропан за LPG, в други – бутан. И пропанът, и бутанът са въглеводородни газове, които попадат под широкия етикет на ВВГ, тъй като се втечняват под налягане и обикновено се използват като гориво. Повече за историята на пропан-бутана, можете да научите тук.

  1. Газ за барбекю

Заради широката си употреба при различни дейности на открито и за кемпери, често се случва да наричат пропан-бутана BBQ газ, кемпер газ и производни.

  1. Автогаз

Когато LPG се използва като автомобилно гориво, той е популярен като автогаз. Естествените продукти при изгарянето на ВВГ са въглероден двуокис и водна пара. В сравнение със светлите горива, липсват емисиите от съединения на тежки метали. Също така, автогазът е щадящ за двигателите, в сравнение с традиционните горива. В процеса на изгаряне не се отделят твърди частици, които поради своето абразивно действие биха довели до износване на двигателя.

 Предлагаме на българския пазар едно от най-екологичните автомобилни горива – практична алтернатива на бензина и дизела както за личния, така и за обществения транспорт. Разберете повече на тел.: 0 700 20 204.