Разберете как да готвите здравословно на барбекюто си

Сега е най-подходящият сезон за готвене на открито на вашето BBQ на пропан-бутан. Именно в летните жеги, обаче трябва също да се замислим относно това колко здравословно се храним, за да не рискуваме хубавото време да бъде помрачено от неприятности със стомаха или кръвното. Следвайте нашите лесни съвети, за да сте уверени, че освен вкусно, готвите на барбекюто си и полезно.

Разберете как да готвите здравословно на барбекюто си

  • Наблягайте на печените зеленчуци, плодове и риба

Готвенето им на BBQ не води до образуване на канцерогенни вещества (за разлика от печенето на мазни меса) и е напълно здравословен начин за приготвяне на храна.

  • Гответе на BBQ с малки и крехки парчета месо

Освен, че ще нагостите гладните бързо (изпичат се за минути), ще произведете и по-малко пушек от капещата мазнина.

  • Отстранявайте видимите мазнини от месото, преди да го сложите на барбекюто

По този начин ще ограничите риска в храната ви да има вредни хетероциклени аминокиселини.

  • Използвайте марината

Използвайте марината без или с ниско съдържание на мазнини за месото, рибата и птичето месо на скара, за да ограничите мазнината, която капе върху въглищата. Някои проучвания доказват, че мариноването преди печене намалява образуването на вредни вещества до 92% до 99%.

  • Обръщайте храната често

Обръщането на храната често предпазва от образуване на вредни вещества, според неотдавнашни проучвания с анализ на хамбургери, приготвени на BBQ. За да обърнете месото, без да го пробиете (което освобождава сокове, които капят върху въглищата), използвайте щипки или шпатули вместо вилица.

Искате да разберете още хитринки за готвенето на BBQ? Използвайте нашите пропан-бутановите бутилки и следете блога ни, за да станете майстори в готвенето на барбекю!