Защо трябва да използвате газовите печки само за готвене?

Газовите котлони и печки са само за готвене, не ги използвайте за други цели като отопление

Газовите печки и котлони в затворени помещения са предназначени само и единствено за готвене. Не ги използвайте за отопление, защото рискът от инцидент е повишен.

Повечето готварски уреди на газ разполагат единствено с термична защита. Тя служи да спре притока на газ към котлона, ако пламъкът е неволно изгасен (напр. заради кипяща течност или от силно въздушно течение, които го задушават).

В допълнение към гореспоменатото, печката за отопление разполага и с други предпазни механизми. Освен термична защита, има монтирана и кислородна такава. Пропан-бутанът, като всяко друго гориво, има нужда от кислород, за да тече горивният процес. Съществува потенциална опасност газов уред да изразходи кислорода в едно затворено помещение и това да доведе до задушаване. За да се предотврати подобен инцидент, уредът сам ще спре подаването на газ много преди съдържанието на кислород да е станало опасно ниско.  

Третият тип защита служи да спре подаването на газ към печката, ако тя бъде рязко ударена и падне. Отоплителният уред работи единствено във вертикално положение. 

Въпреки изброените функции за безопасност, потребителят сам трябва да бди за изтичане на газ от неизправен вентил и/или маркуч. В случай, че усетите специфичната миризма на газ, разкачете вентила, изнесете бутилката на балкона и започнете да проветрявате помещението. Пропан-бутанът е по-тежък от въздуха и се наслагва в най-ниските части на помещението. 

Техническата поддръжка, както на печките, така и на останалите газови уреди, трябва да се извършва само от специалистите с подходяща квалификация.

Защо трябва да използвате газовите печки само за готвене?

Затова препоръчваме:

– преди започване на отоплителния сезон да се извърши профилактичен преглед от квалифициран специалист, който ще провери всички възли поотделно – защитите, вентилите и маркучите, осигуряващи нормална работа.

– да се доверявате само на утвърдени марки и да НЕ използвате газови печки със съмнителен произход.

– задължително е да осигурявате естествена вентилация на помещенията, в които има газови печки.

Запознайте се с още полезни съвети за безопасност тук.

Напомняме, че V-Gas разчита на висококвалифициран и обучен персонал, който се грижи за цялостното обслужване на нашите клиенти и партньори – от пълнене на втечнен газ в бутилки, до доставка, инсталация, инструктаж и поддръжка на съоръженията, с които клиента разполага.

При заявка за монтиране на домашна LPG инсталация, търговски представител на V-Gas заедно с клиента, проектанта и/или изпълнителя определят и проучват мястото, където ще бъде монтиран резервоарът, за да се гарантира неговата безопасна експлоатация. За повече информация, свържете се с нас на национален номер 0700 20204.