Световният пазар на автогаз

Автогазът е най-широко използваната алтернатива на конвенционалните петролни горива, бензина и дизела. Днес редица страни, сред които и България, имат добре развит пазар на автогаз. През последните години световното потребление на пропан-бутан се увеличава с бързи темпове.

Световният пазар на автогаз

По данни на световната Световната LPG асоциация (World LPG Association), автогазът се използва от над 15 милиона превозни средства в Европа, където има изградена инфраструктура от приблизително 46 000 станции, които предлагат и пропан-бутан. Старият континент има дългогодишен опит във въвеждането на автогаза като основно гориво за превоз, благодарение на ранно изградената мрежа от доставчици и производители, както и системите за сервиз и монтаж на автомобили, задвижвани от LPG.

Около 6 милиона превозни средства използват автогаз в целия Азиатско-тихоокеански регион. Те са обслужвани от почти 10 000 търговски обекта. В Япония и Южна Корея, например, повечето таксита работят с пропан-бутан, подобрявайки качеството на въздуха в градовете.

Над 200 000 шофьори са избрали пропан-бутана за гориво в Северна Америка, а пазарът продължава да се разраства с бързи темпове. LPG се използва предимно при моторните превозни средства, вариращи от училищни автобуси, градски транспорт до самолети, извършващи търговски полети.

Структурите на автопарковете на превозни средства на пропан-бутан се различават в отделните страни, което се дължи предимно на разликите в правителствените политики за поощряване използването на LPG.

Можете да разберете повече за тях тук.

Източник: WLPGA